Sahti on oleellisesti kuulunut joutsalaiseen talonpoikaisperinteeseen ja tietysti myös joutopäivien viettoon, onpa aikanaan pääsylipun lunastanut saanut mukillisen sahtia kaupanpäällisinä. Aito sahti tehdään viljamaltaista, pääasiallisesti ohrasta. Nykyisin maltaat voi ostaa valmiina kaupasta samoin kuin sahtiakin myydään jo Alkossa juomavalmiina. Perinteisesti maltaat valmistetaan kotona, oman maan viljasta. Kotitekoiset maltaat tuovat sahdin tekijöille oman makunsa makean juoman valmistukseen. Maltaisiin valitaan suurijyväistä ja hyvin itävää viljaa, jonka valkuaispitoisuus on alhainen. Pääasiassa sahtia on valmistettu ohrasta, mutta sen ohella makua antamaan on lisätty ruista, kauraa ja vehnää. Vehnän käyttö on vähäistä, koska se ei imelly ja on hidas kuivumaan. Kauralla saadaan aikaan vahva maku, mutta sen käyttö on harvinaisempaa. Ruis antaa sahdille makeamman ja täyteläisemmän maun sekä punaruskean värin. Jos sahdin teossa käytetään eri viljalaatuja, niitä ei saa yhdistää ennen kuin sahdinteossa. Tähän syynä on rukiin pidempi itämisaika. Jos viljalaadut sekoitetaan ennen idättämistä, ruis ei ehdi idulle. Rukiin hitaan itämisen vuoksi käytetään myös ruisrouhetta.
Maltaiden tekoa seuraa varsinainen sahdinpano,
joka aloitetaan katajoimalla kaikki työssä käytettävät
välineet kiehuvalla vedellä, johon on lisätty
tuoreita katajanoksia. Samoin katajoidaan itse juomaan käytettävä
vesi. Mäskisaaviin kaadetaan maltaat, joita alettaan kastelemaan
vähitellen, että maltaat ehtivät kunnolla imeltyä.
Ensin lisätään haaleaa vettä sen verran,
että maltaat juuri ja juuri kastuvat. Sekoittamisen jälkeen
saavi peitetään ja jätetään imeltymään.
Reilun puolen tunnin kuluttua lisätään kuumempaa
vettä yhtä paljon kuin aiemmin. Loppu vesi on kiehuvaa
ja se lisätään jälleen reilun puolen tunnin
päästä. Kuuma mäski jätetään
hyvin sekoitettuna ja peitettynä hautumaan 2-3 tunnin ajaksi.
Siivilöinnin ja keittämisen jälkeen makea, tahmea vierre jäähdytetään kädenlämpöiseksi ja käytetään sitten hiivalla. Tällöin lisätään myös humala, joka antaa sahdille makua. Joutsalainen tapa on ottaa saaviin valutetusta vierteestä soirovaahtoa, johon lisätään siilattuja humaloita ja taikinahapanta.
Sahdin käyttäminen on tarkkaa puuhaa. Hyvän sahdin salaisuus piilee kylmässä käyttämisessä. Viileässä hiljalleen käytetty sahti on hyvää ja ei aiheuta juojille vatsanväänteitä. Liian lämpimässä käyvä sahti käy itsensä puhki, hapantuu ja menettää makunsa. Silloin vierrettä on jäähdytettävä käymisen hidastamiseksi. Pintakuohun laskettua, yleensä vajaan vuorokauden kuluessa, sahti on valmis siirrettäväksi tynnyriin, missä sen annetaan käydä kylmässä viikon ajan. Pinnalle muodostuva vaahto poistetaan ja käytettä lisätään tarpeen mukaan. Tynnyri on muistettava tilkitä hyvin runttitaikinalla. Jos sahti ei käy kunnolla siitä tulee niin kutsuttua naistenkaljaa. Sahti on monikasvoinen juoma. Suomalainen juo sahtia niin talkoissa kuin juhlissakin. Erityisesti sahti on ollut juhlajuoma. Joillain paikkakunnilla sahtia valmistettiin jouluksi, toisilla taas joulua pidettiin niin suurena juhlana, ettei siihen kuuluneet väkijuomat. Paikoin sahtia on valmistettu läpi kesän janojuomaksi. Sahdin perinteet ovat monet. Vaikka juomaa edelleen valmistetaan maassamme, erityisesti Hämeessä, varsin yleisesti, ei monikaan enää taida sahdinpanoa kokonaisuudessaan. Ensimmäisen kerran Joutsan Joutopäivien
historiassa luvallista sahtia oli tarjolla vuonna 1987, jolloin
Alko myönsi Joutsan Sahti Oy:lle ensimmäisenä
maailmassa sahdin valmistusluvan. Sahtia maisteltiin tuolloin
kolmen anniskeluluvan turvin. Joutsan Sahti Oy avasi hanansa
10.7.1987 kello 12. Sahtia anniskeltiin vain paikanpäällä
oikeudet omaavissa ravintoloissa anniskelumääräysten
mukaisissa alle 0,5 litran kerta-annoksissa. Ravintoloiden lisäksi
sahtia sai Joutsan Lukion kentällä sijainneella ulkotarjoilupaikalla.
Lukion nk sahtikarsina on säilyttänyt vakaan paikkansa
Joutopäivien perinteessä. |