Sijaisperhe tarjoaa kodin sitä tarvitsevalle – Uusia perheitä etsitään lasten ja nuorten sijaisperheiksi Keski-Suomessa

Keski-Suomeen tarvitaan uusia sijaisperheitä kaiken ikäisille lapsille niin lyhyt- kuin pitkäaikaisiin sijoituksiin. Lisäksi useat lapset odottavat tukiperhettä. Infotilaisuus sijais- ja tukiperheenä toimimisesta järjestetään verkkoyhteyksin 17.2.2022.

– Keski-Suomessa sijaisvanhemmista on jatkuva pula. Keski-Suomen Sijaishuoltoyksikön rekisterissä on lähes 300 sijaisperhettä, mutta tarvetta uusille perheille on jatkuvasti, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Marja-Leena Huisko Keski-Suomen Sijaishuoltoyksiköstä.

– Sijaisperheet tarjoavat kodissaan ympärivuorokautista hoivaa ja kasvatusta sekä turvaa, ja välittämistä niin leikki-ikäisille kuin koululaisille ja nuorillekin. Sijaisperheille maksetaan toiminnasta palkkiota ja kulukorvauksia, yksikön sosiaalityöntekijä Heidi Puustinen jatkaa.

Sijaisperheessä eletään tavallista perhearkea

Sijaisperheissä eletään samanlaista arkea kuin muissakin perheissä.

– Meillä eletään ihan tavallista perhearkea. Lapset ovat päivisin päiväkodissa ja koulussa, ja iltaisin kuskaamme heitä harrastuksiin. Jonkin verran arkea rytmittää myös lasten erilaiset terapiakäynnit ja muu verkostoyhteistyö viranomaisten kanssa. Välillä vietämme viikonloppuja vain omien biologisten lasten kanssa, kun sijoitetut lapset käyvät tapaamassa omia vanhempiaan ja sukulaisiaan, kertoo pitkään toiminut sijaisperheen äiti elämästään sijaisperheenä.

Sijaisperheet valmennetaan ennakkoon

Lapsella on oikeus valmennettuun perheeseen ja kaikki sijaisperheet käyvät PRIDE-ennakkovalmennuksen ennen lasten tuloa.

– Valmennus valmistelee perheitä kohtamaan sijaisvanhemmuuden mukana tuomia haasteitakin, toteaa sosiaalityöntekijä ja PRIDE-valmentaja Heidi Puustinen.

Keski-Suomen sijaishuoltoyksikkö järjestää sijaisvanhemmuutta harkitseville valmennuksia tarpeen mukaan, vähintään pari kertaa vuodessa. PRIDE-valmennus kestää useita kuukausia ja se sisältää yhdeksän teemallista ryhmätapaamista, perhekohtaisia tapaamisia sekä yksilökohtaisia tehtäviä. Valmentajaparina toimii sosiaalityöntekijä ja sijaisvanhempi.

– Valmennus tarjoaa paljon tietoa sijaisvanhemmuudesta ja lisää ymmärrystä sijoitettavien lasten tarpeista. Tiedon lisäksi valmennus on kuin tutkimusmatka itseensä, omaan vanhemmuuteen ja valmiuksiin toimia sijaisvanhempana. Valmennukseen liittyvät toiminnalliset harjoitteet ja yksilökohtaiset tehtävät ovat sysäys kasvuprosessiin, joka jatkuu läpi koko sijaisvanhemmuuden, PRIDE-valmentajana toimiva sijaisvanhempi pohtii.

Myös sijaisperheenä toimiessaan perheet saavat tehtäväänsä tukea ja koulutusta.

Infotilaisuus 17.2. verkossa – ilmoittautua voi sähköisesti

Keski-Suomen Sijaishuoltoyksikkö rekrytoi ja valmentaa sijaisvanhemmuudesta, sijaishoitajuudesta ja tukiperhetoiminnasta kiinnostuneita perheitä. Sijaishuoltoyksikkö palvelee kaikkia Keski-Suomen kuntia. Perheitä tarvitaan kaikkialla Keski-Suomessa. Haku kaikkiin Keski-Suomen Sijaishuoltoyksikön valmennuksiin on jatkuva ja yhteyttä voi ottaa milloin vain.

– Jos sijaisvanhemmuus tai tukiperhetoiminta yhtään kiinnostaa, niin nyt kannattaa osallistua mukaan meidän infotilaisuuteemme kuulemaan, mistä sijaisvanhemmuudessa on kyse ja mitä tukiperhetoiminta tarkoittaa, kannustaa Puustinen.

Sijaisperheenä tai tukiperheenä toimimisesta kiinnostuneille järjestetään infotilaisuus torstaina 17.2. kello 17.00 Teams-yhteydellä. Ilmoittautumiset infotilaisuuteen tapahtuu verkkolomakkeella. https://www.lyyti.in/Sijais_ja_tukiperheinfotilaisuus_1722022_4804.

Sijaisvanhemmuudesta saa lisää tietoa myös numerosta 040 832 2613 ja tukiperhetoiminnasta numerosta 050 408 3026.

www.jyvaskyla.fi/sosiaalipalvelut/perheet/lastensuojelu/sijais-ja-tukiperheet  

Lisätietoja:

  • Sosiaalityöntekijä Heidi Puustinen, p. 050 570 3368, Keski-Suomen sijaishuoltoyksikkö
  • Keski-Suomen Sijaishuoltoyksikkö, p. 040 832 2613