Kulttuuri
Joutsassa harrastetaan musiikkia ja taiteita niin ryhmissä kuin yksinkin. Paikkakunnalla on useita kuoroja, sekä taitavia yksinlaulajia ja bändejä. Joutsassa myös taiteillaan paljon, niin harrastuksena kuin ammattimaisesti. Koiravuoressa sijaitseva Taidelaitos Haihatus kokoaa yhteen ammattitaiteilijoita niin läheltä kuin kaukaakin. Haihatuksen taloissa tapahtuu ja alueesta on muodostunut varsinainen kulttuurikeskus.
Joutsa tunnetaan Joutopäivistään ja yli 50 vuotta järjestetyt Joutopäivät ovat edelleen voimissaan.
Joutsan oma elokuvateatteri Joutsan kino toimii Joutsan nuorisoseurantalolla, osoitteessa Jousite 27. Kinossa on käytössä uusi digitaalitekniikka ja uutuus elokuvat saapuvat Joutsaan samoihin aikoihin, kuin isompiinkin teattereihin.
Joutsan kotiseutuyhdistys ry huolehtii kotiseudun kehittämisestä ja kansanperinteen säilymisestä paikkakunnalla. Hankkeilla ja talkootyöllä yhdistys ylläpitää Joutsan talomuseota. Leivonmäkiseura on myös aktiivinen kylätoimija. Kotiseututalo Simolasta on remontoitu hankkeilla ja talkootyöllä hieno kokoontumis- ja juhlapaikka.
Joutsan kulttuurityöryhmä
Kulttuurityöryhmä on kunnan ja kulttuurijärjestöjen yhteinen toimielin, joka toimii hyvinvointi- ja sivistyslautakunnan alaisuudessa. Tehtävänä on kehittää kulttuuritoimintaa ja aktivoida kansalaisjärjestöjä.
Työryhmä voi valmistella kulttuuritoimijoiden ja järjestöjen kanssa yhdessä erilaisia tilaisuuksia. Se voi toimia esimerkiksi vuosittain järjestettävien juhlien kuten itsenäisyysjuhlan ja veteraanijuhlan valmistelijana.
Kunnan kulttuuripalkinto: Kunnan kulttuuripalkinto jaetaan nykyisin joka vuosi itsenäisyysjuhlassa. Palkinto on 500,- suuruinen lahjakortti palkitun valitsemaan paikalliseen liikkeeseen. Työryhmä ottaa vastaan ehdotuksia palkinnon saajiksi ympäri vuoden eli juuri sinä voit jättää ehdotuksesi perusteluineen osoitteeseen nina.kuikka@joutsa.fi tai Nina Kuikka, Länsitie 6, 19650 Joutsa. Voit myös jättää kirjeen Joutsan pääkirjastoon tai Leivonmäen lähikirjastoon.
Joutsan kulttuurikasvatussuunnitelma
Kulttuurikasvatussuunnitelma on työkalu kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatuksen toteuttamiseen kunnassa osana opetusta. Kulttuurikasvatussuunnitelma takaa kaikille lapsille ja nuorille tasa-arvoisen mahdollisuuden kokea taidetta ja osallistua monipuolisesti paikalliseen kulttuuriin. Suunnitelman hyödyt ulottuvat lasten ja nuorten lisäksi kouluun ja kuntaan. Kulttuurikasvatussuunnitelma laaditaan ja sitä toteutetaan koulujen sekä kulttuuri- ja taidealan toimijoiden yhteistyönä.
Perusopetuksen opetussuunnitelmassa 2016 mainitaan, että opetussuunnitelman paikallisen osuuden laadinnassa otetaan huomioon mahdollinen kestävän kehityksen tai kulttuurikasvatuksen suunnitelma sekä muut opetuksen järjestäjän tekemät, erityisesti koulutusta, lapsia, nuoria ja perheitä koskevat suunnitelmat ja päätökset. Tämä kulttuurikasvatuksen suunnitelma ohjaa myös opetussuunnitelman käytännön toteutusta varhaiskasvatuksessa ja kouluilla. Suunnitelmassa on myös kaikkia kunnan asukkaita koskevia mainintoja.
Joutsan kulttuurikasvatussuunnitelma on hyväksytty hyvinvointi- ja sivistyslautakunnassa 21.6.2022.