Rakkaudesta ruusuihin
Yrittäjä Sari Malin toimi pitkään työntekijänä Joutsan keskustan kukkakaupassa. Yrityksen omistajan lopettaessa kaupan, moni kanta-asiakas jäi kaipaamaan hyvästä palvelusta tunnettua liikettä. Niinpä Malin tarttui tilaisuuteen ja perusti oman kukkakaupan, Joutsan Kukka-Sarin.
Sysmäläislähtöinen Sari Malin sai ensimmäisen kosketuksensa Joutsaan vuonna 1986. Malin oli valmistunut ylioppilaaksi ja tuli harjoittelijaksi Joutsan puutarhalle. Kesäpesti herätti innostuksen alaan, ja nuori nainen haki puutarhakouluun Hämeenlinnaan.
Malinilla ei ollut alun perin tarkoitus palata Joutsaan. Mieli kuitenkin muuttui, kun joutsalainen komistus asteli vastaan. Nuoripari asettui kuntaan asumaan. Malin sai töitä tutusta puutarhasta ja perheeseen syntyi kolme lasta.
Vajaa kymmenen vuotta sitten puutarha lopetti toimintansa ja puutarhalle kuuluva kukkakauppa myytiin. Malin jäi kauppaan töihin. Ensimmäinen omistaja jäi pian eläkkeelle ja toinenkin toimi kukkakaupan yrittäjänä vain vähän aikaa. Niinpä kauppa lopetettiin ja Malin joutui työttömäksi.
– Kukkakauppa henkilöityi minuun, koska olin ollut siellä pitkään töissä. Kadulla minua vedettiin yhtenään hihasta ja kyseltiin, enkö voisi ryhtyä pitämään kauppaa. Halusin jatkaa työtä kukkien parissa. Koska Joutsassa oli hyvä asiakaskunta olemassa, päätin ryhtyä yrittäjäksi, Malin kertoo.
Tukiverkosto tärkeä pienyrittäjälle
Koska vanhan kukkakaupan liiketoiminta oli jo ennätetty lopettaa, Malin perusti uuden yrityksen Joutsan Kukka-Sarin.
– Perustin perinteisen kukkakaupan, joka keskittyy kukkiin, kukkien sidontaan ja hyvään henkilökohtaiseen asiakaspalveluun. Teen myös viherkasvihuoltoa ja istutuksia paikallisille yrityksille ja julkisille toimijoille, Malin sanoo.
Malin toimii yksinyrittäjänä, joten päivät ovat pitkiä ja niitä riittää kuudelle päivälle viikossa. Sunnuntainakin pitää piipahtaa liikkeessä, sillä silloin kauppaan saapuu toimitus tuoreita kukkia. Perhe on Malinille tärkeä apu yrityksen pyörittämisessä. Nytkin ylioppilaaksi valmistuva tytär on kaupassa myyntiapuna.
Malin kokee pienyrittäjän tärkeänä tukena myös yhdistystoiminnan. Kukkakauppiaiden liiton kautta Malin on päässyt osallistumaan alan koulutuksiin ja luonut yhteyksiä yrittäjäkollegoihin. Joutsan Yrittäjät ry:n tapahtumissa hän on puolestaan tutustunut kunnan muihin yrittäjiin ja luonut itselleen tärkeää kumppani- ja tukiverkostoa.
Kouluille kiitosta
Malin on viihtynyt Joutsassa hyvin. Kotiutumiseen on vaikuttanut osaltaan Joutsan lapsiystävällisyys. Kunta tarjoaa lapsille turvallisen kasvuympäristön ja perus- sekä lukio-opetuksen taso on hyvä.
– Joutsan liikuntapainotteinen lukio on inhimillisen kokoinen. Nuoret kohdataan siellä yksilöinä, eikä massana. Olen itse kokenut, että nuoret saavat koulusta hyvät eväät jatko-opintoja varten.
Malin antaa kiitosta myös Joutsan harrastusmahdollisuuksille. Hänen omat lapsensa ovat pystyneet harrastamaan monipuolisesti sekä musiikkia että palloilulajeja.
– Kunnan musiikkiopisto on erittäin tasokas ja kunnassa on paljon urheiluseuroja. Omat lapseni ovat harrastaneet salibandya, futsalia ja jalkapalloa. Toinen pojistani sai musiikkiopistosta hyvän perustan musiikkipedagogin opinnoilleen.
Malinin mielestä Joutsa onkin erityisen hyvä vaihtoehto perheellisille yrittäjille.
– Joutsa on yrittäjäystävällinen kunta. Täällä ollaan valmiita auttamaan ja tukemaan yrittäjiä eteenpäin. Liiketilojakin on hyvin saatavissa. Moni yrittäjä on myös lähivuosina siirtymässä eläkkeelle, joten täällä olisi myös paljon yrityksiä, jotka kaipaisivat jatkajaa, Malin vinkkaa.