25-vuotta Haihattelua

 In Kulttuuri

Joutsan kunnan kesäsomettaja Aino Saarela kävi tutustumassa Haihatuksen juhlanäyttelyyn.
Teksti ja kuvat: Aino Saarela

Haihatuksen 25. juhlavuoden kesänäyttely on vaikuttava kokonaisuus. Se pitää sisällään kolme erilaista osiota. Ryhmänäyttelyn, Jubilee –25 vuotta Haihattelua! Sekä yhteistaideprojektin nimeltä Voimametsä.

Ryhmänäyttely on nykytaidetta parhaimmassa muodossaan. Se sisältää maalauksia, veistoksia, valokuvia, lyhytelokuvia, grafiikkaa, virtuaalitodellisuutta sekä interaktiivisia osuuksia näyttelyn kävijöille. Näyttelyn ovat kuratoineet Elham Rahmati, Ali Akbar Mehta, Jenna Jauhiainen ja Julius Valve. Näyttely keskittyy perinteisesti valtavirran ulkopuolelle jätetyiden aiheiden käsittelyyn. Taideteokset kertovat taiteilijoiden omaa tarinaa niin perheväkivallasta kuin neuroepätyypillisyydestä. Itse henkilökohtaisesti nostaisin näyttelyn taiteilijoista esiin Alma Tuuvan (@pikakahvimemegirl) jonka Instagram-käyttäjää olen seurannut jo vuosien ajan. Hän ottaa memeillään kantaa tärkeisiin ja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin asioihin. Hänen tekemiään memejä on esillä galleriatalossa ja sen ympäristössä.

Jubilee –25 vuotta Haihattelua! Näyttely, jonka ovat kuratoineet Risto Puurunen ja Panu Ollikainen, koostaa 25 vuoden aikana Haihatukseen vaikuttaneiden taiteiljioiden teoksia, mutta myös uusia nimiä esiin. Taiteilijoiden listalta tuttuina niminä löytyy mm. Raimo Auvinen & Merja Metsänen ja Vesa Väänänen. Nostaisin kuitenkin esiin Lempi Peltosen ja Ella Keihäsniemen. He ovat nuoria joutsalaisia taiteilijoita, jotka ovat saaneet kunnian olla osana tätä juhlavuoden näyttelyä.

Kuvat: Ella Keihäsniemen tauluja ja Lempi Peltosen taidetta

Haihatuksen pihapiirissä on myös yhteisötaideteos, Voimametsä, jonka taiteellisena johtajana on toiminut Kaisa Vigman. Voimametsässä jokainen tekijä on päässyt ilmaisemaan itseään juuri haluamallaan tavalla, joka luo vaikuttavan kokonaisuuden. Mukana Voimametsää on ollut tekemässä mm. Joutsan Yhtenäiskoulu ja Helperi. Yksi Voimametsän vaikuttavimmista taideteoksista on Jaakko Aution ääni-installaatio “Tasapaino muutoksessa”, joka sisältää 180-vuotta vanhan ukrainalaisen kehtolaulun. Kuulija pääsee myös kuulemaan taideteoksen syntyprosessia.

Kuva ”Tasapaino muutoksessa” -Jaakko Autio

Haihatuksessa tapahtuu paljon muutakin pitkin kesää. Rakastetut Musasunnuntait pyörivät tänäkin kesänä, sekä performanssitaidetta esittävä SLURPS saapuu myös Haihatukseen.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search