Nuotioretkelle Joutsassa

 In Luonto

Pakkaa retkieväät reppuun ja lähde nuotion ääreen! Joutsassa on runsaasti kaikkien käytössä olevia laavuja ja nuotiopaikkoja. Visit Joutsa listasi kohteita kulkuohjeineen tähän.

Kirkonkylällä:

  • Kotalaavu Joutsan pururadalla, 5km ja 7,5km lenkkireittien risteyksessä. Tänne pääsee kävellen pururataa pitkin (talvella hiihtoladun varrella)
    Samalla suunnalla nuotiopaikka Ison Valklammen rannalla, pitkospolun vieressä. Tänne pääsee kävellen pitkopolkua pitkin.
  • Viherin sillan grillikatos, Pertunmaantie 551. Autojen parkkipaikka lähes vieressä.
  • Pohvinpuiston grillipaikka ja katetut pöytäryhmät kirkonkylällä, pumptrack-radan vieressä, Jousitie 54B. Sopii myös isommalle ryhmälle, esteetön.
  • Toivolan tilan grillikatos, Joutsan seurakunnan omistama ja kaikille avoin grillauspaikka, Etelä-Myllyntie (pääsee kävellen Myllykoskelta tai autolla Etelä-Myllyntien kautta). Autolla pääsee lähelle, sopii isommallekin ryhmälle.

Vähän kauempana:

  • Junttimäen laavu Pappisen kylällä, polku lähtee osoitteesta Venetahontie 243. Kävelymatkaa metsäpolulla jonkin verran.
  • Möykkysaaren laavu ja nuotiopaikka Suonteen saaressa (Möykkysaari). Huussi, hyvät uimarannat. Tänne pääsee veneellä tai meloen (lähimmät veneenlaskupaikat Ollinsalmen sillan pielessä ja Pertunmaan puolella Hirvenlahden veneenlaskupaikka. Jos käyt Möykkysaaressa, käy katsomassa myös lähellä olevat Maljakivet.
  • Joutorannan laavu, Vallaspellontie 48. Autolla pääsee lähes viereen.
  • Mieskonmäen kylän uimapaikan laavu (Koiviston ranta), Tapiolantie. Autolla pääsee lähes viereen.
  • Kotiseututalo Simolan laavu Leivonmäellä (vuokrattavissa, ollut auki talvilomien aikaan) Kuhasenmäentie 12. Autolla pääsee Simolan pihaan.
  • Leivonmäen kansallispuistossa: Soimalammen laavu, Harjujärven esteetön grillikatos ja nuotiopaikka, Joutsniemen ja Lintuniemen laavut, Niinisaaren laavu (Niinisaaressa, melontakohde).

Esteetön kohde:

  • Harjujärven grillikatos Leivonmäen kansallispuistossa. Patikoitsijat kävelevät grillikatokselle Vartiamäentieltä, mutta liikuntaesteisen on mahdollista tulla perille asti autolla. Vartiamäentie 1041. Tienristeyksessä on lukittu puomi, ja siihen saa avaimen kun sopii noudosta Röykkälän lammastilan kanssa (Harjunlahdentie 760, p. 040 7294134). Reitti jatkuu grillikodalta leveänä Turasenlammin rantaan, jossa näköalatasanne (siitä eteenpäin polku jatkuu pitkospuita pitkin kohti Kirveslammen pysäköintipaikkaa)
  • Harjujärven reitti soveltuu kaikille, myös liikuntarajoitteisille ja lastenrattaiden kanssa liikkuville. Reitillä on jonkin verran kaltevuutta, ja sen vuoksi avustaja on pyörätuolilla liikkuvalle tarpeen.


Ennen tulentekoa: muista tarkistaa voimassa olevat maastopalovaroitukset. Varoitusaikana tulenteko on sallittua vain katetulla, hormillisella tulentekopaikalla (esim. grillikota). Käytä muutenkin harkintaa: jos maasto on ihan kuivaa, voi olla turvallisempaa jättää nuotio sytyttämättä. Muista myös jokamiehenoikeudet – esimerkiksi elävästä puusta ei saa katkoa oksia nuotion tekoa varten. Ilman virallista nuotiopaikkaa nuotiota ei saa sytyttää ilman maanomistajan lupaa. Älä jätä roskia, vie pois kaikki mitä toit tullessasi, ja jätä polttopuita myös seuraavalle!

Recommended Posts