Kulttuurikentän villivarsa Taidelaitos Haihatus 25-vuotta 

 In Kulttuuri, Matkavinkit, Tapahtumat

Nykytaidetta ja indiemusiikkia Järvi-Suomen idyllisissä kesämaisemissa

Aivan nelostien läheisyydessä sijaitseva taidekeskus Haihatus viettää runsasohjelmaista juhlavuottaan Joutsassa, Keski-Suomessa. Kesän taidetarjonta koostuu neljästä eri näyttelystä, joista kolme löytyy Haihatuksen viehättävästä pihapiiristä, sen gallerioista ja veistospuistosta, sekä neljäs Suomen ainoasta kineettiseen, eli liikkuvaan taiteeseen erikoistuneesta KITA-galleriasta. 

Juhlakesän näyttelyissä käsitellään ajankohtaisia ja puhuttelevia teemoja nykytaiteen keinoin. Näyttelyosioissa esitellään paitsi ennennäkemättömiä löydöksiä, myös Haihatuksessa vuosien varrella olleiden taiteentekijöiden teoksia, sekä Haihatuksen juurille juontavaa ITE-taidetta, eli nykykansantaidetta.

Kesänäyttelyt tuovat yhteen ainutlaatuisen kokonaisuuden erilaisista tekemisen tavoista ja eri taustoista tulevien taiteilijoiden teoksia. Haihatus haluaa juhlia jokaisen oikeutta taiteeseen, tehden näkyväksi näkökulmia ja todellisuuksia, joita emme ole valtavirrassa tottuneet kokemaan.

Kesänäyttelykokonaisuus tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko päiväksi

HAIHATUS25, Haihatuksessa 15.6.–25.8.2024

Haihatuksen 25. juhlavuoden HAIHATUS25 -kuvataiteen kesänäyttelyssä on nähtävillä laaja kattaus suomalaisten ja kansainvälisten nykytaiteilijoiden teoksia. 


Galleriatalon HAIHATUS25 -ryhmänäyttely esittelee uutta nykytaidetta, jossa nähdään monen muotoisia teoksia: maalauksia, veistoksia, valokuvia, lyhytelokuvia, grafiikkaa sekä virtuaalitodellisuuteen toteutettuja teoksia. Kesänäyttely on ainutlaatuinen näkymä nykytaiteen eri osa-alueisiin Suomessa, jonka ovat kuratoineet Elham Rahmati, Ali Akbar Mehta, Jenna Jauhiainen ja Julius Valve. Ryhmänäyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 15.6.2024 ja siellä esiintyy muun muassa MYÖS -kollektiivi. 

HAIHATUS25 -kesänäyttelyn taiteilijat kohtaavat ja kyseenalaistavat nykymaailman menoa muokkaavia toimintatapoja ja kehityssuuntia. Näyttelyssä mahdollistetaan kriittisiä ja ajankohtaisia kohtaamisia, jotka keskittyvät identiteetin, minäkuvan ja yhdenvertaisuuden lisäksi rakenteelliseen syrjintään. 

“Olemme kuraattoriryhmän kanssa koostaneet ajankohtaisen, kriittisen ja monipuolisen näyttelyn. Olemme erityisesti kiinnittäneet huomiota sellaisten taiteilijoiden esiin nostamiseen, joiden taide ei aiemmin ole ollut näin suuren yleisön saavutettavissa,” kertoo Jauhiainen.

Maailmantilaa viime vuosina ovat määrittäneet edelleen käynnissä olevat suuret muutokset – pandemia, kolonialismin vastustaminen ja rodullistettujen oikeudenmukainen kohtelu – jotka tekevät tämän näyttelyn herättämistä keskusteluista ja esille nostamista äänistä nyt tärkeämpiä kuin koskaan.  

HAIHATUS25 TAITEILIJAT:

Sheung Yiu
Bogna Luiza Wisniewska
Sakari Vinko
Minni Välipakka 
Alma Tuuva (@pikakahvimemegirl)
Arlene Tucker
Lada Suomenrinne
Juliana Irene Smith
Azar Saiyar
Samra Šabanovic
Golrokh Nafisi
Bruno Moreschi
Adnan Mirza
Jade Lönnqvist
Jenni Laiti
Gülbeden Kulbay
Minjee Hwang Kim
Anna Karima
August Joensalo
Nayab Noor Ikram
Gabrielė Gervickaitė
Paola Fernanda Guzmán Figueroa
Piergiorgio Colone
Camille Auer
Uzair Amjad
Joss Allen

Jubilee juhlii Haihatuksen historiaa ja yhteisöllisyyttä

Jubilee -näyttelyosuudessa nähdään Haihatuksen pihapiiriin ja Fantasia-taloon rakennettu itsenäinen näyttelyosuus, joka tuo yhteen aiempien vuosien Haihatus-taiteilijoita, uusia taiteentekijöitä, sekä yhteisötaidetta. Pihapiirin taidekokoelma on yllättävä ja innostava sekoitus nykytaidetta sekä omaehtoista ITE-taidetta keskellä kaunista maalaismaisemaa.

Voimametsä on Haihatuksessa kehitetty matalan kynnyksen yhteisötaidekonsepti. Kyseessä on Haihatuksen pihapiirin rakentuva kokonaisuus, jonka tarkoituksena on osallistavan taiteentekemisen kautta luoda hyvinvointia syrjäytymisvaarassa, heikossa yhteiskunnallisessa asemassa ja laitoshoidossa olevien sekä pakolaisina elävien eri-ikäisten ihmisten arkeen.  

Jubilee-näyttelyä kuratoivat Risto Puurunen ja Panu Ollikainen sekä yhteisötaideprojekti Voimametsän taiteellinen johtaja Kaisa Vigman

“Jubilee-näyttelyssä nähdään taiteilijoita Haihatuksen 25-vuotisen historian varrelta. Vesa Väänäsen lahjoittama ITE-taidepellon taidekokonaisuus restauroidaan entiseen loistoonsa.  Voimametsässä nähdään Jaakko Aution yhteisötaideteos, jossa paikalliset joutsalaiset ja Joutsassa asuvat ukrainalaiset pakolaiset laulavat yhdessä”, kuvailee Puurunen.

Näkymättömyys, KITA-galleriassa 14.6.–25.8.2024

Haihatuksen tarjontaan kuuluu myös vuonna 2022 perustettu Kineettisen taiteen talo KITA, joka löytyy aivan Nelostien vierestä. Liikkuvaan taiteeseen erikoistunut galleria tarjoaa tänä kesänä kesänäyttelyn teemalla Näkymättömyys. Teokset levittäytyvät gallerian katolta aina rantaveteen asti. Kaksikerroksinen talo muovautuu jatkuvasti kineettisen nykytaiteen ja taiteilijoiden tarpeiden mukaan. Kesän 2024 näyttelyyn kutsutut taiteilijat ovat Elisa Hillgen, Mari Hokkanen, Marianne Kurki, Antti Kytömäki, Mimosa Pale, Marloes Van Son, Kestutis Svirnelis sekä KITA-gallerian taiteellinen johtaja ja näyttelyn kuraattori Tuomo Vuoteenoma.

KITA-gallerian avajaiset pidetään perjantaina 14.6.2024.

Indiemusiikkia ja esittävää taidetta keskellä idyllistä maalaismaisemaa

Haihatus järjestää jo ilmiöksi muodostuneita koko perheen piknikhenkisiä MusaSunnuntai -konsertteja tuoden Haiha-stagelle suomalaisen indiemusiikin kiinnostavimmat nimet. Nauti konserttien piknikhenkisestä tunnelmasta Haihatuksen pihapiiristä löytyvän suuren tammen alla, ja koe kesän rennoimmat MusaSunnuntait mitä parhaimmassa seurassa!

Joutopäiväviikonlopun ajan Haihatuksen viereisen pellon heinäseiväskuja johdattaa vaaleanpunaiseen telttaan, jossa koetaan uusi, kiertävä SLURPS -näyttämö. Nykytaidetta tarjoavia SLURPS -minifestivaaleja on kesällä 2024 neljässä kaupungissa: Kajaanissa, Joutsassa, Kuopiossa ja Porissa. SLURPS rakentaa kevyitä tuotannon tapoja taidekentälle sekä luo vaihtoehtoista taloutta käyttäen omaa, nanna-nimistä aikavaluuttaa. 

Haihatuksen monitaiteellinen kesä tarjoaa nähtävää ja koettavaa päiväntäydeltä. Poikkea päiväksi  tai vietä kokonainen kulttuuriviikonloppu omintakeisessa taideympäristössä hyödyntäen lähialueen majoituspalveluita. Tiesithän myös, että etelän ja pohjoisen suunnasta tulevat bussit pysähtyvät aivan KITA-gallerian viereen! Taidematkalle voit siis saapua helposti esimerkiksi suoraan Helsingistä ilman omaa autoa. KITA-gallerian ja Haihatuksen väliselle matkalle voit lainata meiltä myös polkupyörää, jolloin matkan taittaminen sujuu entistä sutjakkaammin.

Taidelaitos Haihatuksen taustalla toimii, yleishyödyllinen yhdistys Haihatuksen Henki ry.

TULEVIA TAPAHTUMIA:

13.6. Kesänäyttelyn pressitilaisuus Haihatuksessa (akkreditointi tulossa toukokuussa)

14.6. KITA-gallerian kesänäyttelyn avajaiset 

15.6. Haihatuksen kesänäyttelyn avajaiset

15.6.–25.8.2024 juhlavuoden kesänäyttelyt avoinna ke-su

6.–7.7. Slurps – Uusi nykytaiteen näyttämö vierailee Haihatuksessa 

7.7. MusaSunnuntai: Jukka Nousiainen trio

14.7. MusaSunnuntai: Lyyti, Varpuset

20.7. Juuret vierailee Haihatuksessa: Gallows Dance, Hirttämättömät ja Uncle Wormwood! 

28.7. MusaSunnuntai: Eläkeläiset, Muovipussi

Haihatuksen ja KITA-gallerian kesänäyttelyt avoinna KE-SU klo 11-18, 15.6.–25.8.2024 välisenä aikana. 

Lisätiedot, poikkeukset aukioloissa ja lippuhinnat löytyvät osoitteesta haihatus.fi

Recommended Posts