Taidelaitos Haihatuksen 25-vuotisjuhlan kesänäyttelyt keräsivät kiitosta ja kävijöitä
Joutsalaisen Taidelaitos Haihatuksen 25-vuotisjuhlan suurnäyttely “HAIHATUS25” ja KITA-gallerian itsenäinen osa “Näkymättömyys” houkuttelivat kesän aikana lähemmäs 7000 vierasta oheistapahtumineen. Noin viidenkymmenen taiteilijan ja taideryhmän teokset jakautuivat neljään itsenäiseen näyttelyosioon, joissa yhdistyivät nykytaide ja Haihatuksen juurilta kumpuava ITE-taide eli nykykansantaide. Näyttelyt käsittelivät ajankohtaisia teemoja ja toivat esille näkökulmia, jotka valtavirrassa usein jäävät huomiotta.
Haihatuksen kesänäyttelyssä koettiin myös VR-taidetta. Adnan Mirzan teoksessa Memoryscape (2024) katsojaa viedään unimaisten maisemien läpi. Kuva ANNINA MANNILA
Kesänäyttelyt kokosivat ajankohtaisen ja monipuolisen kokonaisuuden, jossa esiteltiin eri taustoista tulevien taiteilijoiden teoksia ja erilaisia tekemisen tapoja. Näyttelyn itsenäiset osiot tekivät näkyväksi näkökulmia ja todellisuuksia, jotka usein jäävät valtavirrassa huomaamatta. Puhuttelevien ja asiakkailta kiitosta saaneiden taideteemojen ohella Haihatuksessa järjestettiin heinäkuussa kolme jo klassikoksi muodostunutta indiemusiikkiin keskittynyttä MusaSunnuntai-konserttia, jossa esiintyjinä nähtiin muun muassa Jukka Nousiainen Trio, Lyyti, Muovipussi ja Eläkeläiset. Tämän lisäks lahtelainen Roots and Country Association ry toi underground-kantrin ja roots-musiikin ympärille rakentuneen Kylän Juuret -minifestivaalin Haihatuksen heinäkuiseen lauantaihin.
Haihatuksen kioski palvelee kesäisin näyttelyaikojen puitteissa sekä lähi- että kaukomatkaajia. Pääsylippujen lisäksi tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa. Kuva MINNA KUITUNEN
”Kulttuurin kiinnostaa ja sen vuoksi matkustetaan kauempaakin. Tämän puolesta puhui kesämme runsas kävijämäärä ympäri Suomea ja ulkomaita myöten. Olemme ylpeitä taiteilijoiden, kuraattoreiden ja vapaaehtoisten tekemästä työstä näyttelyn eteen. Yhdessä teimme juhlakesästämme ikimuistoisen”, iloitsee Haihatuksen toiminnanjohtaja, Risto Puurunen.
Haihatuksessa koettiin myös uudenlainen nykytaiteen näyttämö, kun kiertävä SLURPS toi heinäkuussa Joutsaan kattauksen esittävää nykytaidetta tanssin, runouden, esitystaiteen, musiikin, äänitaiteen, performanssin ja nykysirkuksen keinoin. Lisäksi Haihatuksen kesä tarjoili pienimuotoisempia, intiimejä “pop up”-henkisiä musiikki- ja performanssiesityksiä näyttelypäivien lomassa.
Haihatuksen kesä haastoi näyttelyvieraitaan ajattelemaan maailmantilannetta kriittisesti
Kesänäyttely koostui neljästä itsenäisestä osuudesta, joista kolme oli nähtävillä Taidelaitos Haihatuksen tiloissa Joutsan Koiravuoressa ja neljäs kineettiseen taiteeseen keskittyneessä KITA-galleriassa — aivan Nelostien vieressä.
Iranilaisen taiteilija Golrokh Nafisin yli kahdenkymmenen eri julisteen täyttämällä teosseinällä otetaan kantaa Gazan tilanteeseen. Kuva UZAIR AMJAD
HAIHATUS25-näyttelyosuudessa esiteltiin neljän kuraattorin koostamana moninaisia ääniä, jotka usein jäävät keskustelukulttuurin marginaaleihin. Näyttelyn kantavina teemoina toimivat esimerkiksi suomalaisessa politiikassa esiintyvä rasistinen retoriikka, kolonialismin vastustaminen ja rodullistettujen ihmisten oikeudenmukainen kohtelu sekä haluttomuus tuomita Israelin Gazassa tekemää kansanmurhaa.
”HAIHATUS25 otti rohkeasti kantaa päivän polttaviin kysymyksiin aliarvioimatta katsojaansa. Näyttelyn kuratoinnissa tehtiin representaation politiikkaa antamalla tilaa erityisesti Suomen alueella asuville rodullistetuille taiteilijoille, saamelaisille, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajille sekä neuroepätyypillisille tekijöille. Haihatuksessa käytiin myös sisäisiä keskusteluita valkoisuuden normin purkamisesta tulevaisuuden näyttelyitä varten.”, kuraattori Julius Valve sanoo.
HAIHATUS25-osuuden kuratoivat Elham Rahmati, Ali Akbar Mehta, Jenna Jauhiainen ja Julius Valve.
Haihatuksen kesässä nähtiin muun muassa Instagramissa ilmiöksi noussut @pikakahvimemegirl, jonka taideaiheet kumpuavat muun muassa köyhyydestä, ulkopuolisuudesta ja ihmissuhteista. Kuva ANNINA MANNILA
Jubilee-näyttelyosuus kokosi yhteen aiempien vuosien Haihatus-taiteilijoita, uusia taiteentekijöitä sekä yhteisötaidetta. Pihapiirin taidekokoelma oli yllättävä ja innostava yhdistelmä nykytaidetta ja omaehtoista ITE-taidetta kauniissa maalaismaisemassa. Näyttelyssä nähtiin taiteilijoita Haihatuksen 25-vuotisen historian varrelta, kuten Vesa Väänäsen restauroitu ITE-taidepelto. Uutuutena esillä olivat mystisen taiteilijan, Markku Pennasen teokset, jotka eivät ole olleet aiemmin olleet näytteillä. Taiteilijasta on tekeillä Karin Pennasen ohjaama dokumenttielokuva, johon on kuvattu osuuksia myös Haihatuksessa. Jubilee-osuuden kuratoi Risto Puurunen ja Panu Ollikainen.
Voimametä-yhteisötaideprojektin yhteydessä koettavissa ollut Jaakko Aution Harmony in Displacement -äänitaideteos käsitteli ihmisen kuuluvuutta maailmaan. Kuva ANNINA MANNILA
Kesänäyttelyyn liittynyt Voimametsä on Haihatuksen monivuotinen yhteisötaideprojekti, joka tarjoaa monipuolista taidetoimintaa kaikille kiinnostuneille. Alun perin sen toiminta lähti vapaaehtoistyöstä ja pyrkimyksestä mahdollistaa mielekästä tekemistä ja hyvinvointia syrjäytymisvaarassa, heikossa yhteiskunnallisessa asemassa ja laitoshoidossa oleville. Juhlavuonna Voimametsä erottui erityisesti, sillä ammattitaiteilijat osallistuivat teosten rakentamiseen, ja nuorille tarjottiin ammattimaista ohjausta. Projektiin osallistuivat muun muassa Joutsan Yhtenäiskoulun nuoret, Toimintakeskus Helperin asiakkaat, ukrainalais-suomalainen sekakuoro sekä Allianssin kansainvälisen nuorisovaihdon vapaaehtoiset. Osuuden kuratoi Voimametsän taiteellinen johtaja, Kaisa Vigman.
Haihatuksen toimintaan kuuluu myös vuonna 2022 perustettu, Suomen ainoa kineettiseen taiteeseen keskittynyt KITA-galleria, joka löytyy aivan Nelostien varrelta. Liikkuvaan taiteeseen erikoistunut galleria tarjosi tänä kesänä kesänäyttelyn teemalla Näkymättömyys käsitellen näkymättömyyden käsitettä sekä sen moninaisia ulottuvuuksia. KITA-gallerian taiteellisena johtajana ja kuraattorina toimii Tuomo Vuoteenoma.
Haihatuksen juhlakesä näytti sitoutuneen tiimin, yhteistyön ja ammattimaisuuden voiman
Haihatuksen kesän ammattilaistiimi koostui jälleen taiteen, kulttuurin ja viestinnän moniosaajista, jotka vastasivat korkealaatuisten kesänäyttelyosuuksien ja tapahtumien toteutuksesta. Heidän rinnallaan työskentelivät lisäksi kesätyöntekijät, työkokeilijat, keikkalaiset ja vapaaehtoiset, joiden arvokas panos oli keskeinen osa onnistumista. Kesänäyttelyä on ollut tukemassa muun muassa Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus Taike, Keskimaa ja Joutsan kunta.
“Tämä kesä on ollut ainutlaatuinen monella tapaa, ja sen toteuttaminen tässä mittakaavassa on ollut mahdollista laajan paikallisen ja kansainvälisen yhteistyöverkostomme sekä sitoutuneen työryhmämme ansiosta. Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita, taiteilijoita, työntekijötä ja vapaaehtoisia, joiden panos on mahdollistanut Haihatuksen juhlakesän toteutumisen,” summaa Puurunen.
Tänä vuonna yhdistys otti merkittävän askeleen viestinnän kehittämisessä palkkaamalla ensimmäistä kertaa määräaikaisen markkinointiviestinnän päällikön. Hänen vetämänsä viestintätiimi vastasi juhlavuoden näkyvyydestä eri viestintäkanavissa. Asiantunteva ja strateginen viestintä varmisti Haihatuksen kesän ennätyksellisen huomion erityisesti sosiaalisessa mediassa, houkutellen kävijöitä myös paikan päälle.
Kesäsesongin jälkeen Haihatuksessa jatkuu kansainvälinen taiteilijaresidenssitoiminta ja seuraavan näyttelykauden valmistelut. Syksyllä ja talvella järjestetään lisäksi monikulttuurisia työpajoja ja tapahtumia kaikenikäisille edellisvuoden tapaan. Residenssissä vierailee ja työskentelee taiteilijoita niin Suomesta kuin ulkomailta, muun muassa Saksasta ja Yhdysvalloista.
Taidelaitos Haihatuksen toimintaa pyörittää Haihatuksen henki ry, joka koostuu luovan alan ammattilaisista ja vapaaehtoisista. Juhlavuosi on osoittanut, että Haihatus on merkittävä osa sekä Joutsan että laajemman kulttuurikentän elinvoimaisuutta.